Living Data Centre Baths

The Living Datascape is located at 250 Front Street, Toronto Ontario in the former CBC broadcasting/data co-location building. It is the first of many to be new community recreation centres made possible by the excess heat and humidity vented by the data processing of private telecommunications and computing enterprises to create the best public space for in the city to bring people together in a very physical and not virtual environment while also performing ecologically to help the city adapt to a changing climate.

It is a modern day manifestation of an ancient Roman or Japanese Bath – the reincarnate of an ancient social  water rituals now vertically arranged around a core atrium reshaped to be expressive of the funnelling of heat upwards, and heated by the excess of data computation and social networking.

The living data centre is the first of it’s kind, providing a template for a new kind of publicly accessible community gathering and recreation centre based on atmospheric qualities of waste water reacting with waste heat, creating wonderful spaces for social gathering in it’s most ancient water-based form, and new hybrids based on an endless demand for technological infrastructure to create a network of third nature centres throughout Toronto.

AGENDA

THE INTERNET, BIG DATA, AND CLIMATE CHANGE

are all phenomena that the millenial generation have grown up with in their common vocabulary.

This project envisions a radically different future for the City of Toronto.

THE QUESTION:

what if the physical manifestations of data infrastructure that support the metaphysical data we process could do ecological good to combat the issues of our time with the tools of our time?

or

how can surfing on Facebook and working on studio create a new architecture?

THE STRATEGY

1. OPTIMIZE ECOLOGICAL POTENTIAL IN THE CITY

2. OPTIMIZE DATA COMPUTATIONAL POTENTIAL IN THE CITY

3. OPTIMIZE HEALTH IN THE CITY

ECOLOGICAL GOOD X DATA WASTE =

PHYSICAL DATASCAPES BUILT ON EXCESS CAPACITY

METHOD

This project will proceed to propose a new green/digital network of rooftops and data centres in Toronto illustrated by the design of a key site.

Canadian Broadcasting Centre / Philip Johnson / 1992 / Postmodernism

Living Data Centre Baths / 2050 / Parasitic Technicism

The lushly planted and reupholstered atrium is filled with filtered light and the promise of warmth.

the new and old social orders collide with different grids to create a self-sufficient system of new building ecologies

The ambient heat properties of concrete emit heat and light through LED boards to illuminate the atmospheric baths, alluding to the surrounding data servers without directly revealing their presence.

FROM BOTTOM TO TOP

0.a public data archive & seed storage
0.b change rooms
0.c hockeyarium

l.1 aatmospheric plaza
l.2 open air entry to level 0
l.3 entrance to PATH

1.a public computation library
1.b public data storage
1.c changerooms
1.d open plan gymnasium and viewing deck
1.e welcome desk
1.f frigidarium
1.e flexible sports courts
1.f public computation library
1.g flexible sports courts

3,4,5 50m lapidarium with diving and beach front entry

6.a tepidarium
6.b tech startup co-working space

7 caldarium

8 steamarium

9.a sauna
9.b tropicarium

10.a skylight
10.b cell tower habitat/plastic forest


The adjacent landscape is fitted with sensors that respond to climatic variations and performs seasonally; the program and layout of the plaza responding and fluctuating with the urban environment, acting as a climatic barometer.

Plastic cell tower trees maintained and managed by telecommunications companies appeal to our biophillic senses while creating a new warm and artificially supported ecology for a roof incapable of being retrofit with a real green roof. Visiting and resident birds find refuge in these new urbane conditions.

Further Projects